TRABZON,(DHA)- TRABZON Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen ve asrın depreminin konuşulduğu geniş kapsamlı panelde “Dirençli şehirler oluşturmada, vatandaşlarımızın kendi yaşam güvenliğini teminat altına alabilmeleri için yapıları daha güvenilir hale getirmek önemli bir görev ve sorumluluğumuzdur. Trabzon'da şehrin tamamını içine alacak şekilde yapı stoku envanterinin çalışmasını müşterek bir şekilde başlatıyoruz” dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, '6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yapılan ve Planlanan Çalışmalar ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Deprem Gerçeğiyle Yüzleşme' konulu panel düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi’nin de paydaşı olduğu ve asrın depreminin ardından yapılan çalışmaların değerlendirildiği panele Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Akınbingöl, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Karayolları Trabzon Bölge Müdürü Mehmet Aşık, Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Hüseyinpaşaoğlu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Tiryaki, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
‘TEDBİR ALMAK GÖREVİMİZ’
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Asrın felaketi olarak nitelendirilen, 11 ilimizi doğrudan etkileyen, 53 bin 537 canımızı bizden ayıran ve 107 bin 600 civarında vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet veren büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. Cenab-ı Allah'ın takdiri. Bu takdirden önce tedbir almak da insanların görevi, yöneticilerin görevi ve sorumluluk sahibi olan kişilerin görevi. Bizler de bu toplantılardan çıkan verilerle beraber kendi yürüyüşümüzü, kendi yol haritamızı şekillendiriyoruz ve istifade ediyoruz. Bu toplantılarla beraber hem bir iş birliği yapmış oluyoruz hem de güç birliği yapmış oluyoruz. Uygulama birliği oluşturuyoruz. Alanında yetkin, hem AFAD’ımız, hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mız bu konuda çok duyarlı ve büyük bir çalışma ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
‘DAYANIŞMA ÖRNEĞİ ORTAYA KOYDUK’
Başkan Genç, “Büyük bir afetle karşılaştık. Bu afet nedeniyle aramızdan ayrılan bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimize bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyorum. Afetin ardından dünyada hiçbir ülkenin, hiçbir devletin, devlet kaynakları ile beraber, devlet aklı ile beraber yapamayacağı işi biz millet dayanışması ile beraber yapabildik. Bu da çok kıymetli. Önce önlem almak, riskin oluşmasını engellemek gerekiyor. Allah korusun, her şeye rağmen risk oluşmuşsa sonraki süreci yönetmek çok önemli. Hakikaten müthiş bir dayanışmayı ortaya koyduk ve yaralarımızı kısa sayılabilecek sürede, Cumhurbaşkanımızın da öncülüğünde, iradesiyle ve kararlılığıyla hep beraber sarıyoruz” dedi.
‘DEPREM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
Karadeniz Bölgesi’ndeki riskleri değerlendiren Başkan Genç, “Bizim bölgemiz fay hatları itibariyle biraz deprem riskine uzak görünse bile son zamanlardaki depremlerde veya bölgeye yakın depremlerde artık bir riskle karşı karşıya olduğumuz ortaya çıktı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak hem üniversitemiz, hem AFAD’ımız, hem de İnşaat Mühendisleri odamızla beraber bu işe daha ciddi vaziyet etmek görevimiz, sorumluluğumuz ve bizim için zorunluluk. Öncelikle durum analizi ortaya koymak gerekiyor. Biz de Trabzon'da şehrin tamamını içine alacak şekilde yapı stoku envanterinin çalışmasını müşterek bir şekilde başlatıyoruz. Bu tespitleri yaptıktan sonraki aşamamızda da risk azaltma konusunda neler yapılabilecekse o adımları atacağız. Bu konuda ilk akla gelen kentsel dönüşüm oluyor, yenileme oluyor ve stoku güçlendirmek adına atılacak adımlar oluyor. Kentsel dönüşüm strateji belgesiyle beraber inşallah çalışmalarımızı tamamlayıp bu konuda hem bir veri, hem de bir yol haritası elde edeceğiz. Ondan sonra da bunu fiilen hayata geçirebilmek adına üçüncü aşamasında müdahale kısmımızla beraber bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı’nda en önemli hedef başlıklarından bir tanesi de dirençli şehirler oluşturmak. Dirençli şehirler oluşturmada, vatandaşlarımızın kendi yaşam güvenliğini teminat altına alabilmeleri için yapıları daha güvenilir hale getirmek önemli bir görev ve sorumluluğumuzdur. Bu çalışmalarımızı yaparken bilimden istifade edeceğiz. Çalışmalarımızda bize katkı sağlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mız başta olmak üzere ve tüm bileşenlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI