• BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    34,02% -0,10
  • EURO

    38,00% 0,31
  • GRAM ALTIN

    2825,92% 0,84
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27

Bakan Tekin: Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız

Bakan Tekin: Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız

Genel 19.09.2024 16:10:00 103
Bakan Tekin: Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız

 

Tekin YALÇINKAYA/ELAZIĞ, (DHA)- MİLLİ Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, "Bu ülkede yaşanan tek sorun başörtüsü değildi. Mesela imam hatip lisesi mezunu olmak bir problemdi. Akademik çalışmalarınıza bakmadan refüze edildiğiniz bir Türkiye yaşadık. Lise tercihinden dolayı rakiplerinden geri koşullarda rekabet etmek zorunda olunan bir Türkiye yaşadık. Bilhassa 2011 yılında yapılan düzenleme ile bahsedilen problemler aşıldı. Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız” dedi.

Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet Akademisi Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve paydaş kuruluşların iş birliğinde İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan 'Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı'nın 3'üncüsü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımıyla gerçekleştirildi. Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa ayrıca Vali Numan Hatipoğlu, milletvekilleri Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Özdemir, İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve öğretim görevlileri katıldı.

Bakan Tekin, yaptığı konuşmada Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu'nun önemine değinerek, "Önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelecek olan Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi kanununun özelliği de bu iş birliklerinde gizli. Biz bugün burada iş birliğini daha kurumsal hale getirecek öğretmenlerin şehirlerindeki akademisyenlerle meşru hale getirecek bir yasa teklifi bu. Yasayla beraber Milli Eğitim Akademisi kurumsallaştığında öğretmenler, üniversiteler, eğitim fakülteleri daha entegre çalışmanın içine girecekler. Üniversiteler, bu iş birliğinde iki taraflı davranmalı, bilhassa meslekte uzun yıllar hizmet etmiş öğretmen arkadaşlarımızın sadece konferans ders almaları değil benim kastettiğim aynı şekilde rektörlerimizden şunu talep ediyorum. 20 yılı aşkın sürede olan arkadaşlarımızın lisans düzeyinde üniversitelerde ders vermeleri ve tecrübelerini paylaşmalarını daha sağlıklı olacaktır. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak hiçbir bu konuda eleştiriye aldırış etmeden kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

‘ANNE BABA ROLÜNÜ ÖĞRETMENE YÜKLÜYORUZ’

Velileri de eğitimde iş birliğine davet eden Bakan Tekin, "Bu yıl iş birliği halkımıza aileleri de dahil edeceğiz. Veliler çocukları okula yazdırdı. Çocukları okula gönderdikten sonra öğretmenlerin anne baba rolleri yapmasını istiyoruz. Anne baba rolünü de öğretmemene yüklüyoruz. Aklımıza gelen her türlü rolü öğretmene yükleyip eğitim sistemine başarısız eleştirisi yapmaktan hoşlanıyoruz. Öğretmen kadar toplumun diğer kesimlerinin de eğitimde payı var. Ben üşenmedim saydım, 12 yıllık eğitimi tamamlayan bir çocuk, 160 bin saat yaşıyor. Bunun 11 bin saati okulda geçiyor, kalan süre toplumun diğer anlarında geçiyor. Eğitimde toplumun diğer faktörlerini göz ardı etmemek lazım. Çocuklarımızın okuma alışkanlıklarının zayıf olduğunu düşünüyorsak, çocuklarımızla akşamları kitap okuma saatleri yapalım, beraber çaba sarf edelim. Çocuklarımızı eve geldiğinde dijital bağımlılıktan kurtulalım. Bu gibi öneriler ile velileri iş birliğine davet ediyoruz. Rektörümüzü ve dekanımızı çalıştay için tebrik ediyorum. Bu gibi Anadolu illerinde bu işleri gelenekselleştirmek kolay değil. O kadar kamu kurumunu bir araya getirip 3 yıl üst üste bu tür çalışmalar yapmak kolay değil. Bu iş birliği inşallah devam eder” diye konuştu.

‘BAŞÖRTÜSÜ İLE KAMUSAL ALANLARA GİRMEK YASAK CEVABI VERİLEN BİR TÜRKİYE YAŞADIK’

2011 yılında yapılan düzenlemelerin ardından başörtüsü ve İmam Hatip liselerindeki sorunların aşıldığını belirten Bakan Tekin, şöyle konuştu:

"Türkiye, AK Parti iktidarı ile bambaşka bir noktaya geldi. Özellikle din, inanç ve ibadet özgürlüğü konusunda bunu söylüyorum. Salondaki çoğu kişi yaş itibarıyla 2002 öncesi Türkiye’yi hatırlar diye düşünüyorum. Fakat çok çabuk unutuyoruz. Yaşadıklarımız, gördüklerimiz bunları hafızalarda canlandırmamız gerekiyor. 2013-2014 yılında 4 binin üzerinde öğretmen arkadaşımızı çıkarılan düzenleme ile tekrar aramıza aldık. Sadece başörtüsü taktığı için memuriyeti elinden alınan kişiler. Bırakın kamu görevlisi olarak, üniversitenin konferans salonuna bile başörtüsü ile alınmayan bir Türkiye yaşadık. Üniversitenin hastanesinde hizmet almak almayan insanlara, ‘Başörtüsü ile kamusal alanlara girmek yasak’ cevabı verilen bir Türkiye yaşadık. Elektrik faturası ödemek için kuyruk beklerken yağmur sebebi ile salona gelen kişilerin başörtüsü ile içeri alınmadığı bir Türkiye yaşadık. Ben o yüzden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Türkiye’yi inanç özgürlüğü anlamında dünya standartları arasında bir ülke yapmaya çalışan bütün AK Parti camiasına, buna katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Bu adımları atan kişilere şükran beslememiz lazım. Bu ülkede yaşanan tek sorun başörtüsü değildi. Mesela imam hatip lisesi mezunu olmak bir problemdi. Liseyi bitirdikten sonra lisans, yüksek lisans yapıyorsunuz. Ama kadro talebinde bulunduğunuz sorulan ilk soru, ‘Hangi liseden mezunsun?’ Akademik çalışmalarınıza bakmadan refüze edildiğiniz bir Türkiye yaşadık. İmam hatip mezunları bir katsayı zulmünü gördü. Lise tercihinden dolayı rakiplerinden geri koşullarda rekabet etmek zorunda olunan bir Türkiye yaşadık. Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız. Dini eğitim konusundan atılan adımlardan bahsetmeden geçemeyiz. Bütün taleplerin gerçekleşebileceği bir Türkiye’ye ulaşmış durumdayız. Bilhassa 2011 yılında yapılan düzenleme ile bahsedilen problemler aşıldı. Hem de 12 yıllık zorunlu eğitimle beraber dünyada muadillerin üzerinde eğitim süremiz oldu. Okullarda seçmeli Kur’an-ı Kerim ve siyer eğitimi verilmeye başlandı. İlahiyat fakültelerinin bölümleşmesi, uzmanlaşması ve istihdam edilen öğretmenlerin spesifik derslerde uzman olması gerekiyor. Aynı şekilde yaş grupları itibarıyla ilkokullarda bu dersi verenlerle imam hatip lisesinde ders verenlerin aynı eğitimden geçmesi; içinde yaşadığımız uzmanlaşma çağında çağa adapte edilmesi gereken bir sorunmuş gibi görünüyor." 


Otomobil, dere yatağına devrildi: 2 yaralı

Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrencisini 'heimlich' manevrasıyla kurtardı; o anlar kamerada

Aydın'da hemzemin geçitte trenin çarptığı kadın öldü

Trabzonspor - Kayserispor / ek fotoğraflar

Panthers - Bodrum Basketbol: 36-78

Adana'da kamyonetin çarptığı yaya ağır yaralandı

Giresun'da sağanak; cadde ve sokaklar suyla doldu

Boksun kraliçesine son yolculuğunda şampiyon isimler seferber oldu

Bakan Kacır: Türkiye'nin teknoloji girişimlerini büyütmek için çalışıyoruz

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a hapis cezası ve siyasi yasak

Mardin'de gaziler onuruna yemek programı düzenlendi

Ankara'daki operasyonda 1 milyar TL'lik 'sahte bal' ele geçirildi

Nevşehir'de uyuşturucu operasyonu: 50 gözaltı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Gaziler Günü' mesajı

Erciyes Cup'ta ikinci gün tamamlandı

Bursa'da boş arsada 80 adet zehirli etil kloroformat varili bulundu

Bakan Kurum: Kirazlıtepe, İstanbul'da kentsel dönüşümün en güzel örneklerinden biri oldu

Fatih Erbakan: Milli Görüş'ü, Yeniden Refah Partisi'ni iktidara getireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu ve heyetini kabul etti

Kuşadası'nda uyuşturucu satışına 1 tutuklama

Kılıçdaroğlu'nun ziyaret ettiği Dervişoğlu: Düne dair bir şey konuşmadık, hep yarınları konuştuk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu ve heyetini kabul etti

Balıkesir'de 6 kişinin yaralandığı otoparka silahlı saldırının 5 şüphelisi yakalandı

Eyüpspor, Beşiktaş maçının hazırlıklarını sürdürdü

Umut Meraş: Elimizden gelen mücadeleyi göstereceğiz

Arda Turan: Eyüpspor tarihi için güzel bir gün olacak

Kalp krizi geçiren kişiye sağlıkçı ve itfaiyenin müdahalesini görüntülü aradıkları kişilere izlettiler

Masaj salonunda kadın çalışanın yüzüne kezzap atan sanık: Videoyu paylaşmamda özel bir durum yok

Kadının öldüğü, kocasının yaralandığı olayda, kayınpeder gözaltına alındı

Kıbrıs Gazisi Çavuşoğlu, Gaziler Günü'nde vefat etti

Yükleniyor

Ölmeztoprak: “6. Bölge Teşvik Destekleri” süresinin uzatılması için gayret göstereceğiz”

Battalgazi Belediyesi Sanat Atölyesi Öğrencilerinden Göğüs Kabartan Başarı

Malatya Valisi Yavuz ,Doğanşehir İlçesinde Bir Dizi İnceleme ve Temaslarda Bulundu

100. Yıl Kent Parkı’nda çalışmalar son aşamaya geldi

Gaspak, “Devlet okullarımız artık temizliği de ikinci plana atmaktadır.”

Avrupa Hareketlilik Haftası,Yeşilyurt’ta Dolu Dolu Geçecek

Başkan Taşkın; İşyeri Teslimatları Şubat 2025'te Başlıyor

Vali Yavuz,Gazilik,Milletimizin tarihi boyunca yaşattığı gaza ruhudur

Yeşilyurt’ta ki Okullarda Gıda Denetimleri Artırıldı

Vali Seddar Yavuz, Yıkım Süreci Devam Eden Binaların Olduğu Alanlarda İncelemelerde Bulundu.

Trabzonspor - Kayserispor / ek fotoğraflar

Panthers - Bodrum Basketbol: 36-78

Boksun kraliçesine son yolculuğunda şampiyon isimler seferber oldu

Erciyes Cup'ta ikinci gün tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu ve heyetini kabul etti

Eyüpspor, Beşiktaş maçının hazırlıklarını sürdürdü

Umut Meraş: Elimizden gelen mücadeleyi göstereceğiz

Arda Turan: Eyüpspor tarihi için güzel bir gün olacak

Hatayspor, Bodrum FK maçına hazır

Fenerbahçe Yönetimi'nden takıma derbi öncesi destek

İstanbul - Gaziosmanpaşa’da zincir marketin deposu küle döndü

İstanbul- PD-30 isimli yüzer havuz boğaz geçişini tamamladı // Havadan ve aktüel görüntülerle geniş haber

İstanbul-Bakan Şimşek: Bu sene enflasyonu yüzde 41,5'la bitirmeyi ümit ediyoruz

İstanbul - Bahçelievler'de babasını boğarak öldüren sanığın yargılandığı davada mütalaa

İstanbul- Şişli'de gaziler günü kutlandı

İstanbul - Bakan Kacır: Sanayi sektöründe üretim ve ihracat rekorları kırdık

İstanbul - Avcılar’da gazilerden Türk bayraklı yürüyüş

İstanbul- Bağcılar'da otomobilin çarptığı yaya ağır yaralandı: Sürücü Gözaltında

İstanbul - TDB Genel Başkanı İşmen: 'Narin cinayetinde diş kayıtlarının önemi de ortaya çıktı'

İstanbul - Üsküdar'da yola beton dökerek ilerleyen sürücüye 12 bin 52 lira para cezası

Otomobil, dere yatağına devrildi: 2 yaralı

Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrencisini 'heimlich' manevrasıyla kurtardı; o anlar kamerada

Aydın'da hemzemin geçitte trenin çarptığı kadın öldü

Adana'da kamyonetin çarptığı yaya ağır yaralandı

Mardin'de gaziler onuruna yemek programı düzenlendi

Ankara'daki operasyonda 1 milyar TL'lik 'sahte bal' ele geçirildi

Nevşehir'de uyuşturucu operasyonu: 50 gözaltı

Bursa'da boş arsada 80 adet zehirli etil kloroformat varili bulundu

Kuşadası'nda uyuşturucu satışına 1 tutuklama

Balıkesir'de 6 kişinin yaralandığı otoparka silahlı saldırının 5 şüphelisi yakalandı

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a hapis cezası ve siyasi yasak

Fatih Erbakan: Milli Görüş'ü, Yeniden Refah Partisi'ni iktidara getireceğiz

Kılıçdaroğlu'nun ziyaret ettiği Dervişoğlu: Düne dair bir şey konuşmadık, hep yarınları konuştuk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu ve heyetini kabul etti

Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile görüştü

CHP'de Adalet Politikaları Danışma Kurulu toplantısı

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan çıkarılması düzenlemesini AYM'ye taşıdı

Bahçeli: Anayasa'nın ilk 4 maddesine şaşı bakanlar bizim için yok hükmündedir

CHP'li Bulut: Adaylık konusunu kaosa çevirmeyeceğiz

İYİ Parti'den istifa eden Uzunköprü Belediye Başkanı Martin, CHP'ye katıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1