• BIST 100

    9316,76%-3,61
  • DOLAR

    34,20% 0,08
  • EURO

    37,92% -0,43
  • GRAM ALTIN

    2929,22% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4868,57% 0,82

Bakan Göktaş: Çocuklarımızı dijital tehlikelerden korumak hayati önem arz ediyor

Bakan Göktaş: Çocuklarımızı dijital tehlikelerden korumak hayati önem arz ediyor

Politika 1.10.2024 13:47:49 22
Bakan Göktaş: Çocuklarımızı dijital tehlikelerden korumak hayati önem arz ediyor

Ruken KADIOĞLU- Ali Eren İĞDE/ANKARA, (DHA)- AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Ülkemizin geleceği açısından dijital okuryazarlığı yaygınlaştırmak ve çocuklarımızı dijital dünyanın tehlikelerinden, bağımlılıktan korumak hayati önem arz ediyor" dedi.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde, Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve AK Parti Hatay milletvekili Hüseyin Yayman ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Erhan Özden katıldı. Bakan Göktaş, teknolojik gelişmelerin hızına ayak uydurmanın zor olduğu bir zamanda yaşadıklarını belirterek, "Sürekli gelişen ve değişen teknoloji, hayatımızdaki yerini giderek güçlendiriyor. Bugünü 20 yıl öncesine kıyasladığımızda adeta bir asırlık zaman geçmiş gibi hissediyoruz. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı gibi birtakım zorlukları, tehditleri ve tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Kişisel verilerin gizliliği, siber güvenlik riskleri, dijital zorbalık ve dijital bağımlılık bu tehlikelerden sadece birkaçıdır. Bugün sosyal medya uygulamaları kullanıcılara ait verileri toplarken, özel hayat mahremiyetini tehdit edebiliyor. Sürekli çevrim içi olma hali, stres, dikkat dağınıklığı ve üretkenlik kaybı gibi sorunlara yol açabiliyor. Yanlış bilgilerin, insanı olumsuz etkileyen kötü içeriklerin yaygınlaşmasına aracılık ederek toplumda güven bunalımına neden olabiliyor" dedi.

'4,5 MİLYON VATANDAŞIMIZ EĞİTİMDEN ÜCRETSİZ FAYDALANDI'

Bakan Göktaş, dijital mecraların uzaktan kontrol edilebilen teknolojik bir silaha dönüştüğünü belirterek, "Ne yazık ki bunun en acı örneğine Lübnan'da şahit olduk. Bir çağrı cihazının, bir patlayıcıya dönüştürülerek insanların hayatını kaybetmelerine neden olduğunu gördük. İsrail, insani tüm değerlere meydan okuyan saldırılarıyla tüm bölge için nasıl bir tehdit olduğunu, bütün dünyaya bir kere daha gösterdi. Lübnan'a yönelik saldırılarıyla teknolojinin ve dijitalleşmenin nasıl kötüye kullanılabileceğini gözler önüne serdi. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu saldırıların bir an evvel durdurulması için Birleşmiş Milletler kürsüsünden dünyaya çağrıda bulundu. Türkiye olarak, Filistin halkının asil, onurlu ve kahramanca direnişinin yanında olmaya devam edeceğiz. Yaşanılan tüm bu gelişmeler, dijitalleşmenin tehlikelerine karşı bizleri tedbirli olmayı ve yaşanılan sorunlara çözüm üretmeyi beraberinde getiriyor. Çünkü, dijitalleşme tek tek bireyleri etkilemenin ötesinde toplumlarda da köklü değişimlere neden oluyor. Aile yapısını, sosyal ilişkileri ve iletişim biçimlerini dönüştürüyor. Özellikle çocuklarımızın maruz kaldığı dijital içerikler, onların zihin dünyalarını ve dolayısıyla geleceğini doğrudan etkiliyor. Bugün sosyal medyanın etkileri ve dijital riskler, aileler için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Bu soruları aşmanın yolu ise ancak ve ancak bilinçli kullanım ve dijital farkındalıkla mümkündür. Bu kapsamda bakanlık olarak toplumu, aileleri, özellikle çocuklarımızı dijital dünyanın tehlikelerinden korumak için yoğun bir mesai harcıyoruz. Aile Eğitim Programımızla, dijital okuryazarlığı ve bilinçli medya kullanımını yaygınlaştırmak üzere özel çalışmalar yürütüyoruz. 2013 yılında başlattığımız bu programımızla bugüne kadar 4,5 milyon vatandaşımızın eğitimimizden ücretsiz faydalanmasını sağladık. Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planımızda dijital bağımlılıkla mücadele başlığımız altında önemli adımlar atıyoruz. Ayrıca bu yıl Türkiye'de medya ve dijital ortamların aile üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma başlattık. Bu araştırmayla, ailelerin dijital ortamlardan nasıl etkilendiği, toplumun algısı, beklentileri ve kullanım eğilimlerini belirleyeceğiz" diye konuştu.

'ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN GERÇEKLİK ALGISINI DEĞİŞTİRİYOR'

Dijital bağımlılığın üzerinde büyük bir titizlikle durulan mesele olduğunu altını çizen Göktaş "Mücadelemizi etkili bir şekilde sürdürmek için Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında bağımlılıkla mücadelede yeni bir dönem başlattık. Pek çok bakanlığımızın da olduğu bu kurulla bağımlılıkla mücadeleyi tüm yönleriyle özel olarak ele alıyoruz. Ayrıca Yeşilay ile birlikte madde, alkol, tütün, kumar bağımlılığının yanı sıra; dijital bağımlılıkla mücadele çalışmaları yürütüyoruz. Dijital oyunlar çocukların ve gençlerin gerçeklik algısını değiştiriyor. Dijital oyunlar özellikle belli kesimler tarafından ergenlerin radikalleşmesinde araç olarak kullanılıyor. 2022 yılında dijital bağımlılıkla mücadeleye yönelik başlattığımız çalışmalar kapsamında 136 binden fazla vatandaşımıza ulaştık. Bu kapsamda verdiğimiz eğitimlerle mobil cihaz, sosyal medya, oyun bağımlılığı ve güvenli internet kullanımı konularında farkındalık kazandırmayı hedefliyoruz. Bu noktada çocuklarımız için yürüttüğümüz çalışmalara özellikle bir parantez açmak istiyorum. Çocuklarımızı, her türlü yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından korumak için olumsuz içeriklere yönelik etkili bir bilinçlendirme ve takip süreci yürütüyoruz. 'Sosyal Medya Çalışma Grubumuz' ile çocukların olumsuz etkilenebilecekleri içerikleri tespit ederek, bunlara yönelik koruyucu, önleyici faaliyetler yürütüyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın çocuklar için zararlı olduğunu düşündükleri içerikleri, yayınları ve uygulamaları kolayca bildirebilmeleri için DUY İhbar Platformu'nu oluşturduk. Dijital haberleşme kanalları ve web sitesi üzerinden bildirilen tüm içerikleri titizlikle inceliyor, gerekli mercilere iletiyor ve hızlı bir şekilde aksiyon alıyoruz. Wattpad, bu kapsamda çok fazla şikayet aldığımız bir platformdu. Şikayetler üzerine yaptığımız incelemelerle, bu platformda 18 yaş altı çocuklarımızın zorbalık, şiddet, cinsel istismar, intihar, madde bağımlılığı gibi son derece olumsuz içeriklere hiçbir filtre ve kontrol mekanizması olmaksızın maruz kaldığını tespit ettik. Türkiye'de, içeriklerle ilgili şikayetlerimizi iletecek bir temsilcisi olmadığı için bu platforma erişim engeli istedik. Böyle bir uygulamaya gitmek istemezdik. Fakat çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda büyümelerini sağlamak, zihin dünyalarını temiz tutmak ve zararlı içeriklerden korumak en önemli önceliğimizdir" dedi.

'DİJİTAL BAĞIMLILIĞI 3 GRUPTA ELE ALACAĞIZ'

Bakanlık olarak çocukların güvenliği ve psikolojik sağlığı için çalışmaları büyük bir ciddiyetle sürdürmeye devam edeceklerini belirten Göktaş, "Ülkemizin geleceği açısından dijital okuryazarlığı yaygınlaştırmak ve çocuklarımızı dijital dünyanın tehlikelerinden, bağımlılıktan korumak hayati önem arz ediyor. Bu kapsamda çalıştayda, sizlerin de değerli katkılarıyla özellikle son yıllarda daha belirgin hale gelen dijital bağımlılığı 3 ayrı grup ile ele alacağız. Birinci grupta, bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ve akademisyenlerimizle bu konuyu detaylı bir şekilde değerlendireceğiz. İkinci grupta, oyun oynayan çocuklar olacak. Onlarla dijital dünyada geçirdikleri süreyi, motivasyonlarını ve oyun oynamaya eşlik eden süreçleri ele alacağız. Üçüncü grupta ise yetişkinler yer alacak. Dijital bağımlılık sadece çocuklarla ilgili bir durum değil. Yetişkinlerle de ayrıca hem kendileri hem de ebeveyn perspektifinden çocukların süreçte nerede yer aldıklarını konuşacağız. Dijital bağımlılık ile ilgili toplumsal farkındalık yaratmanın gerekliliğine inanıyoruz. Görüşmeler sonucunda elde ettiğimiz verileri dijital bağımlılık sonucunda radikalleşme, intihar, yalnızlaşma, boşanma gibi bireysel, aile ve toplum temelli sonuçları da göz önünde bulundurarak değerlendireceğiz. Elde ettiğimiz sonuçları ve önerileri önümüzdeki günlerde kamu kurumları ile düzenleyeceğimiz çalıştayda açıklayacağız. Bu sonuçlar ve önerilere bağlı olarak dijital bağımlılıkla mücadelede bir yol haritası çıkaracağız. Bu durumu tehdit eden sorunları her yönüyle ele almak, hepimiz için büyük bir sorumluluktur" diye konuştu.

'SADECE TÜRKİYE'NİN MESELESİ DEĞİL'

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve AK Parti Hatay milletvekili Hüseyin Yayman da "Dijitalleşme meselesi sadece Türkiye'nin bir meselesi değil. Dünyanın en önemli meselelerinden bir tanesi. Her konuda olduğu gibi dijitalleşmenin de teknolojik gelişmenin de iki yönü var. Bir olumlu yönü var, bir olumsuz yönü var. Ama maalesef dijitalleşme meselesinde olumsuzluklar olumlu yönlerin çok önüne geçmiş durumda. Dijital bağımlılık yanında yapay zeka meselesi inanılmaz bir fırsat ve tehdidi beraberinde getiriyor. Bunları önümüzdeki dönemde daha çok konuşmamız gerekiyor" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI


İran, İsrail'e hava saldırısı başlattı

Nevşehir’de işçi servisi devrildi: 5 yaralı

Osmaniye'de iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

İstanbul- Beyoğlu'nda motosikletli polisler kaza yaptı; 2 polis yaralandı

Trabzonspor’da Hatayspor maçının hazırlıkları başladı

Orman personelini taşıyan kamyonet duvara çarptı 4 yaralı

Malatya’da kaçakçılık operasyonu: 3 gözaltı

İstanbul- Güngören'de husumetlisini silahla vurdu; 1'i ağır 3 yaralı

Şampiyonlar Kupası'nın sahibi Arkas Spor oldu

Galatasaray, RFS maçının hazırlıklarını sürdürdü

Siirt’te kaybolan 14 yaşındaki Berfin için arama çalışması başlatıldı

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı kadın ağır yaralandı

Bayraktar TB-3 ve ANKA-3 ilk halk uçuşunu TEKNOFEST’te yapacak

Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı

Diyarbakır 11’inci Ceza Daire Başkanı Murat Özcan, Elazığ’da defnedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiyali mevkidaşı Stubb'u resmi törenle karşıladı

İstanbul- Bayrampaşa'da iki motosikletli kafa kafaya çarpıştı bir kişi ağır yaralandı

AJet, 8 yeni dış hattı ile uçuş ağını genişletiyor

Edin Dzeko’dan eşine coşkulu doğum günü kutlaması

İngiltere'de iktidar partisinin eski lideri Corbyn: Bu bir işgaldir

Battalgazi Belediyesi Kilit Taş Üretim Tesisi Kuruyor

İstanbul- Başakşehir'de 'dur' ihtarına uymayan şüpheliler iş yerine girdi

Kırklareli'de aranması bulunan 13 şüpheli yakalandı

Çalınan küçükbaş hayvanlar, iz takibiyle bulundu

TIR’ın çarptığı servis midibüsü takla attı; kaza kamerada

Özgür Özel: Cumhurbaşkanını makama saygısızlık yapmadan karşıladık

İstanbul- İstanbul Fırıncılar Odası'ndan ekmeğe zam talebi

Elazığ’da konteynerde yangın; 2 işçi dumandan etkilendi

Malatya'da yolcu otobüsüyle çarpışan traktör ikiye bölündü: 1 ölü, 1 yaralı

Sadıkoğlu: “Malatya’nın üretimi, ihracatı ve istihdamı için 6. Bölge Teşvikleri devam etmeli”

Yükleniyor

Başkan Geçit ; Yeşilyurt,planlı ve güçlü yatırımlarla inşa ediliyor

YMP Malatya İl Başkanı Yalçın’dan Depremzede Öğrencilere Kırtasiye Desteği

Battalgazi’de ilk 6 Ayda Dönüşüm ve Yenilik Rüzgârı

Tenis Tutkunları, Yeşilyurt Belediyesi Tenis Turnuvası’nda Hünerlerini Sergiledi

Malatya BB Başkanı Er, Yol Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Bayram Taşkın: "Hiç Bir Mahallelerimizi İhmal Etmeyeceğiz"

Başkan Geçit, “Şehitlerimiz ve Gazilerimiz Başımızın Tâcı”

Malatya’da öğrenci servislerine sıkı denetim

Başkan Geçit ; Kırsal bölgelerdeki sorunların çözüme kavuşmasında kimsenin şüphesi olmasın

Abdurrahman Uzun, Battalgazi’de Gençlerle Buluştu

Trabzonspor’da Hatayspor maçının hazırlıkları başladı

Şampiyonlar Kupası'nın sahibi Arkas Spor oldu

Galatasaray, RFS maçının hazırlıklarını sürdürdü

Edin Dzeko’dan eşine coşkulu doğum günü kutlaması

Bülent Uygun: Zor bir maç bizi bekliyor

Fenerbahçe, Twente maçının hazırlıklarını sürdürdü

Salomon Cappadocia Ultra Trail, 19-20 Ekim tarihlerinde koşulacak

Başkan Çamlı'dan teknik direktör Burak Yılmaz'a veda mesajı

‘Türkiye’nin doğal güzellikleri ve coğrafi yapısı, serbest paraşüte mükemmel bir zemin sunuyor’

Türkiye Futbol Federasyonu ile Türk Hava Yolları arasında sponsorluk anlaşması

Nevşehir’de işçi servisi devrildi: 5 yaralı

Osmaniye'de iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

İstanbul- Beyoğlu'nda motosikletli polisler kaza yaptı; 2 polis yaralandı

Orman personelini taşıyan kamyonet duvara çarptı 4 yaralı

Malatya’da kaçakçılık operasyonu: 3 gözaltı

İstanbul- Güngören'de husumetlisini silahla vurdu; 1'i ağır 3 yaralı

Siirt’te kaybolan 14 yaşındaki Berfin için arama çalışması başlatıldı

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı kadın ağır yaralandı

Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 5 gözaltı

İstanbul- Bayrampaşa'da iki motosikletli kafa kafaya çarpıştı bir kişi ağır yaralandı

Malatya'da yolcu otobüsüyle çarpışan traktör ikiye bölündü: 1 ölü, 1 yaralı

Evine alıp yemek yedirdiği akrabası tarafından çekiçle dövülüp gasbedildi

Genç sürücü,kazanın ardından alev alan otomobilde yanarak feci şekilde öldü

Polis, kayıp Esranur’u bulmak için iş yerine itfaiye merdiveniyle girdi

Çekiciye çarpan hafif ticari araç takla attı 2 ölü, 3 yaralı

Direksiyon başında kalp krizi geçirip kaza yapan sürücü kurtarılamadı

İnşaat işçilerinin kürek ve sopalı kavgası kamerada

Elazığ’da köy muhtarından ormana güvenlik kameralı koruma

‘Yerli teknoloji girişimi şirketlerin satış sorununu bağımsız satışçılarla çözüyor’

Avukat Özdilek: Kişisel verilerinizi koruma hakkınızı kullanın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiyali mevkidaşı Stubb'u resmi törenle karşıladı

Özgür Özel: Cumhurbaşkanını makama saygısızlık yapmadan karşıladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail saldırganlığına her imkanla karşı durmayı sürdüreceğiz

CHP'den istifa eden Edirne Milletvekili Ün: Soruşturma dosyalarının sonuna kadar takipçisiyim

Suat Kılıç: Türkiye sınırlarını kapalı tutmalıdır

Bakan Ersoy: Finlandiya ile ilişkileri üst seviyelere taşımakta kararlıyız

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yeni bir küresel siyasal sistemin inşa edilmesi zorunludur

İYİ Parti, yabancılara verilen vatandaşlık için Danıştay'a başvurdu

Cevdet Yılmaz: İş gücü piyasasıyla eğitim programımız arasındaki örtüşmeyi sağlamalıyız

Meclis'te yeni yasama yılı başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 7 2 3 2 -5 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
16.Rizespor 7 1 5 1 -12 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1