• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Bakan Akar: Temennimiz, Tahıl Anlaşmasının Uzatılması

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna- Rusya arasındaki Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 18 Mayıs'ta sona erdiğini belirterek, ''Dün ve bugün, bakan yardımcılarımız İstanbul'da, Ukrayna, Rusya, Türkiye savunma bakanları ve Birl

Genel 11.05.2023 13:31:40 224
Bakan Akar: Temennimiz, Tahıl Anlaşmasının Uzatılması

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna- Rusya arasındaki Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 18 Mayıs'ta  sona erdiğini belirterek, ''Dün ve bugün, bakan yardımcılarımız İstanbul'da, Ukrayna, Rusya, Türkiye savunma bakanları ve Birleşmiş Milletler gözlemcileriyle beraber bu çalışmalar sürüyor. Bizim temennimiz, dileğimiz, bu tahıl anlaşmasının uzatılması. Bu tabii taraflar için yararlı bir şey. Bundan herkes yarar sağlıyor. Bundan herkes fayda sağlıyor'' dedi.

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 2 Mayıs'ta başlayan ve 12 Mayıs'ta sona erecek Uluslararası Anadolu Kartalı-2023 Eğitim tatbikatının 'Seçkin Gözlemci ve Ulusal Basın Günü' programına katıldı. Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen  eğitim tatbikatına Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Katar, Pakistan ve NATO ile Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri unsurları katıldı. Ayrıca tatbikata ABD, Avusturalya, Etiyopya, Fas, Fransa, Gürcistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Libya, Malezya ve Umman gözlemci statüsünde katılım sağladı.

 

Seçkin Gözlemci Günü'ne katılan davetlilere tatbikatla ilgili brifing verildi. Brifing sonrası  konuşan Azeybaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov,  ülkelerinin Türkiye ile yaptıkları işbirliklerini anlattı.

 

AKAR: BİRİNCİ İŞİMİZ TERÖRLE MÜCADELE

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, tatbikatın önemine değindikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birinci görevinin terörle mücadele olduğunu belirtti. Akar, şunları söyledi:

 

''Bizim, birinci işimiz terörle mücadele. Bizim maalesef  PKK, YPG, PYD, FETÖ, DEAŞ ve onun türevleri, birçok terör örgütü var. Bunu zaten  birçok  gözlemci de açıkça söylüyor. Aynı anda birçok terör örgütüyle mücadele eden tek ülke Türkiye maalesef. 40 yıldan beri başımıza musallat olan bu beladan kurtulmak için arkadaşlar gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii bu terör insanı yavaşlatıyor. Terör insanların dengesini bozuyor. Terör insanlara zarar. Terör huzuru bozuyor. Terör güvenlik tehdidi oluyor ve biz artık bu 40 yıldan beri başımızdan olan bu beladan kurtulmakta azimliyiz, kararlıyız. Sonuna kadar  gideceğiz. En son teröristi etkisiz hale getirmek suretiyle bu terör belasından asil milletimizi, 85 milyon vatandaşımızı kurtaracağız'' dedi.

 

4 BİN DEAŞ'LI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

 

Bakan Akar, terörle mücadelede 4 bin DEAŞ'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek, ''Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı harekatlarını büyük bir başarıyla icra ettiler ve 4 bin DEAŞ'lıyı, Türk Silahlı Kuvvetleri göğüs göğüse  mücadele etme suretiyle etkisiz hale getirdi. Hava kuvvetleriyle değil. Uzaktan değil. Bizzat Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, Mehmetçik, DEAŞ'la göğüs göğüse mücadele etmek suretiyle 4 bin DEAŞ'lı etkisiz hale getirdi'' diye konuştu.

 

ERMİNASTA'NA UZATILAN BARIŞ ELİNİN TUTULMASINI BEKLİYORUZ

 

Ermenistan'a barış eli uzatıldığını belirten Bakan Akar, '' Azerbaycan- Türkiye bir ve beraber, Ermenistan'a bir barış elini uzattı. Hala  bu barış elinin tutulmasını bekliyoruz. Biz barış istiyoruz. Çünkü böyle olduğu takdirde Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan bir barışa girersek ve daha sonra Gürcistan, İran buna katılırsa, Rusya katılırsa, bu Kafkasya'da bir istikrar, bir barış ortamı doğar. Bu herkesin yararına. Bunu anlatmaya çalışıyoruz.  Ermenistan'a diyoruz,  kendin ol, başkalarının böyle suflesiyle, bazı arkadan yapılan telkinlerle hareket etme. Bu bölge şartlarına, coğrafyaya uygun şekilde davranırsanız, bunun bölge için ve kendileri için çok daha faydalı olacağını değerlendiriyoruz'' dedi.

 

RUSYA- UKRAYNA SAVAŞI

 

Bakar Akar, konuşmasında Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşa değindi. Akar, şöyle konuştu:

 

''Karadeniz'de Ukrayna Savaşı'yla alakalı tabii ki bazı gelişmeler var. Biz ilk günden itibaren Karadeniz'de son rica tutarlı, son derece ilkeli bir şekilde Montrö Antlaşması, çerçevesinde davrandık, davranmaya devam ederiz. Bu da çok isabetli olur arkadaşlar. Çok doğru olduğunun görülmesi anlaşılması lazım. Herhangi bir şekilde Karadeniz bir şekilde böyle stratejik efendim, stratejik bir rekabet alanı olmaktan çıktı. Dolayısıyla burası sükunetini koruyor.  Biz de bunu korunması için elimizden gelen ne varsa yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Son derece etkin, dengeli, yapıcı ve sorumlu bir şekilde davrandık, davranmaya devam ediyoruz. Bunu da her bir taraf tutmamız söz konusu değil. Bizim için esas olan bölgedeki istikrar, barış. Oraya ateşin sıçramaması. Buna gayret gösterdik. Çok şükür, şu ana kadar da başarılı olduk ve bunu gerçekleştirdik. Biz şu anda  Ukrayna'yla Rusya arasındaki savaşta da Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Putin'le ve Sayın Zelenski  ile gerekli sürekli görüşmektelerdi. Bakanlar olarak biz de devamlı muhataplarımızı hem Ukrayna, hem Rusya  bakanlarıyla görüşüyoruz ve varmak istediğimiz nokta şu; Bir, akan kanın bir an önce durması. İki, bir an önce ateşkesin gerçekleşmesi ve böylece barışa giden, barış görüşmelerine açılan kapının açılması, onun içerisinde yürümek. Buna gayret gösteriyoruz. Bu konuda gerçekten elimizden gelen ne varsa arkadaşlar yaptık, yapıyoruz. ''

 

UKRAYNA'YA İNSANİ HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLADIK

 

Bakan Akar, Ukrayna'ya insani her türlü desteğin sağlandığını belirterek, ''Biz başlangıçtan beri,  Ukrayna'ya insanı her türlü desteği sağladık. Yine bize düşen neyse bunları da yapmakta hazır olduğumuzu herkes biliyor arkadaşlar. Enerji kriziyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Göç konusunda yardımcı olduk, oradaki insanların tahliyesi konusunda. Esir değişimi konusunda yardımcı olduk. Biz krizin büyümemesi için, hafifletilmesi için, sıkıntıların hafiflemesi için gerçekten Karadeniz'de bizim konuşulmuş olan Ukrayna ve Rusya'nın  buradaki sıkıntısını azaltması için elimizden gelen gayreti gösteriyor. ''dedi.

 

KARADENİZ TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

 

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın  bölge için önemli olduğunu ifade eden Bakan Akar, ''Burada tabii önemli konulardan biri de tahıl konusunda, Karadeniz  tahıl inisiyatifinin imzalanması. Bu neden önemli? Eğer bu tahıl ihtiyaç sahiplerine gitmeseydi, özellikle Afrika'da,  bu tahıl fiyatları çok anormal şekilde yükselecekti. Bunun buna bağlı olarak da ciddi şekilde o ekonomide de yaşanacaktı. Bu açlığa dönüşecekti, bu krize dönüşecekti. Bunun sonunda da siyasi istikrarsızlıklar başlayacaktı. Bu yüzden bütün bölgeyi kıtayı ve bütün bölgeyi ve dünyayı olumsuz etkileyecekti. Çok şükür şu ana kadar Ukrayna'dan 30 milyon tondan fazla tahıl arkadaşlar, ihtiyaç sahibi ülkelere gitti. Burada fiyat  ve ihtiyaçların karşılamasında bir istikrar var. Dolayısıyla sükunet devam ediyor. Bunun önemli bir katkı olduğunu bilelim'' diye konuştu.

 

18 MAYIS'TA TAHIL ANLAŞMASI PROTOKOLU DOLUYOR

 

Bakan Akar, 18 Mayıs'ta Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin dolduğunu ve temennilerin bu sürenin uzatılmasından yana olduğunu kaydetti. Bakan Akar, ''Burada biz hem Ukrayna Savunma Bakanı'yla, hem Rusya Savunma Bakanı ile geçen hafta bazı görüşmeler yaptık. Biri Moskova'da biri Kayseri'de.  Bazı sorunların olduğunu gördük. 18 Mayıs'ta bu  tahıl anlaşması, protokolü doluyor. Bu dolmadan önce bunun istikrarlı bir şekilde devamı için bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz bakanlarla konuştuk. Bunlara bir teklifte bulunduk. Dedik ki, hani madem böyle birtakım sorunlar varsa, bu sorunları bakan yardımcılarıyla konuşsunlar. Daha sonra gerekiyorsa bakanlar yan yana gelsinler. Bu bir herhangi bir bekleme olmadan, bu inisiyatif devam etsin. Dün ve bugün, bakan yardımcılarımız İstanbul'da, Ukrayna, Rusya, Türkiye savunma bakanları ve Birleşmiş Milletler gözlemcileriyle beraber bu çalışmalar sürüyor. Bizim temennimiz, dileğimiz, bu tahıl anlaşmasının uzatılması. Bu tabii taraflar için yararlı bir şey. Bundan herkes yarar sağlıyor. Bundan herkes fayda sağlıyor. Bunun gerçekleşmesi. Bu çalışmaların yanı sıra bizim orada ticari gemilerimiz var. Şu anda Ukrayna limanlarında bekleyen. Onlar da güvenli bir şekilde oradan  tahliyesi için de yine oradaki ilgili ülkelerle Rusya ve Ukrayna'da görüşmelerimiz devam ediyor'' ifadelerini kullandı.


Eldiveni, dürbünü ve kalpağıyla temsili Atatürk'e yoğun ilgi

Serik'te 19 Mayıs kutlandı

19 Mayıs kutlamalarında 'Nefes'li gösteri

Edirne'de 19 kaçak göçmen yakalandı

Manisa'da 19 Mayıs coşkusu

İstanbul - Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 19 Mayıs coşkusu

Müstehcen fotoğraf gönderip, kız çocuklarına ait olduğu tehdidiyle 1,5 milyon lira dolandırdılar

MSB: 5 terörist etkisiz hale getirildi

İzmir'de 19 Mayıs coşkusu (2)

Yusufeli Barajı'nda 'kano ve rafting'li 19 Mayıs coşkusu

Mersin'de seyir halindeki otomobil yandı

13 yaşındaki İkra, 4 ay önce başladığı boksla astıma meydan okuyor

Omuz omuza çarpışma tartışmasında 2 kişiyi bıçakladı

Gaziantep'te cephanelik gibi ev

Bursa'da coşkulu 19 mayıs kutlaması

Edirne’de su deposundan hırsızlığa 2 gözaltı

Bedensel engelli Eymen'e polislerden doğum günü sürprizi

Malatya'da, 19 Mayıs kutlandı

Fatih’te ‘Gazze’ yürüyüşü düzenlendi

Adana’da 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Denizli'de 105 balon gökyüzüne bırakıldı

Oğlunu askere götürmek için araç kiralarken dolandırıldı

Kilis’te, 19 Mayıs kutlandı

İzmir'de 19 Mayıs coşkusu

Doktor bıçakla saldırıdan kapıyı kilitleyerek kurtuldu

Foodiefest kapılarını açtı: Müzik ve gastronomi bir araya geldi

Kayseri'de 19 Mayıs kutlandı

Tekirdağ’da 95 bin 800 kaçak makaron ele geçirildi

Gaziantep'te bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü öldü

Çobanın bulduğu mağarayı yılda 200 bin kişi ziyaret ediyor / Ek fotoğraflar

Yükleniyor

Malatya’da Şehitleri Anma Hatim ve Dua Proğramı Düzenlendi

Geçmişten Geleceğe Hemşirelik Konferansı

Hobi tutkunları el becerilerini sanata dönüştürüyor

Yeşilyurt’taki Müzik Kursları Yoğun İlgi Görüyor

Esnaf teşkilatlarından Başkan Taşkın’a ziyaret

Evren ; Tasarruf Tedbirlerinden Malatya Dahil 4 İl Etkilenmeyecek

Yeşilyurt Belediyesi 32 Bin Öğrenciye Sıfır Atık Eğitimi Verdi

Bayan Yazıcı’dan Hekimhan İlçesine Ziyaret

Başkan Taşkın: “Uğraştıran değil, ulaştıran bir anlayışı benimsiyoruz”

Malatya'da 78 kişiye mezar olan Hakimbey Apartmanı davasında 3'üncü duruşma görüldü

13 yaşındaki İkra, 4 ay önce başladığı boksla astıma meydan okuyor

Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz: Diğer maçlara bakmaksızın kendi işimizi kendimiz halledelim

Kayserispor Başkanı Ali Çamlı: Türk futbolunun namuslu ellerde yönetilmeye ihtiyacı var

Gaziantep FK - Fatih Karagümrük maçının ardından

Filenin Sultanları, İtalya’ya 3-1 mağlup oldu

Manisa BBSK - Beşiktaş Emlakjet (FOTOĞRAFLAR)

Manisa BBSK - Beşiktaş Emlakjet (EK FOTOĞRAFLAR)

Samsunspor – Alanyaspor maçının ardından

Beşiktaş - Hatayspor (EK FOTOĞRAFLAR)

MKE Ankaragücü Basın Sözcüsü Hüseyin Aytekin: Trabzon’u Trabzon’da yeneceğiz

Eldiveni, dürbünü ve kalpağıyla temsili Atatürk'e yoğun ilgi

Serik'te 19 Mayıs kutlandı

19 Mayıs kutlamalarında 'Nefes'li gösteri

Edirne'de 19 kaçak göçmen yakalandı

Manisa'da 19 Mayıs coşkusu

İstanbul - Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 19 Mayıs coşkusu

Müstehcen fotoğraf gönderip, kız çocuklarına ait olduğu tehdidiyle 1,5 milyon lira dolandırdılar

MSB: 5 terörist etkisiz hale getirildi

İzmir'de 19 Mayıs coşkusu (2)

Yusufeli Barajı'nda 'kano ve rafting'li 19 Mayıs coşkusu

İnşaatın 5’inci katından düşen işçi öldü

Motosikleti hızlı sürdüğü için uyaran arkadaşını öldüren sanığa ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimli ceza

Onarıma yardım için çıktığı çatıdan düşerek öldü

Rize’de otomobil uçuruma yuvarlandı; 1ölü 4 yaralı

Baba-kız,sobadan sızan gazdan öldü

Ateşli silahla başından vurulan Tuğra öldü, babası dahil 4 kişi gözaltında

Suç örgülerinde adı geçen 4 emniyet mensubu gözaltına alındı

Tartıştığı arkadaşının boğazını kırdığı cam bardakla kesti

Adıyaman’da Tırla çarpışan otomobil sürücüsü öldü

Elazığ’da uyuşturucu taciri 2,751 uyuşturucu hapla yakalandı

Milletvekili Ölmeztoprak ; Malatya'mıza eğitim yatırımlarımız devam edecektir

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kanun dışına çıkan kim varsa hesabını soruyoruz

Bakan Göktaş : Aile Enstitüsü’nü hayata geçireceğiz

Dervişoğlu Erdoğan istiyor diye anayasa değişikliğini desteklemeyeceğiz

Bakan Tekin Mülakatın kaldırılması, şu an gündemimizde yok

Bakan Tunç : Yargımıza güvenelim

CHP Osmaniye Milletvekili Asu KAYA: ''Soğan tarlasına tatile biraz da siz gelin"

Destici ; Kim bu hadsizliği, ahlaksızlığı yapmışsa bedelini ödeyecek

Ölmeztoprak ; Gazze,tüm insanlık için ahlak ve vicdan meselesidir

Adalet Bakanı Tunç Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16