• BIST 100

    10082,8%1,69
  • DOLAR

    32,43% 0,02
  • EURO

    34,65% -0,38
  • GRAM ALTIN

    2425,35% -0,38
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00

Yeni keşfedilen gizemli kas hastalığı, SMA hastalığında da umut olabilir

Koç Üniversitesi araştırmacıları, hiçbir yerde teşhis konamadığı için Kosova'dan gelen 6 yaşındaki bir çocukta, şimdiye kadar hiçbir hastalıkla ilişkilendirilmemiş bir genin, kas hastalığına yol açtığını keşfetti.

Sağlık 13.04.2024 10:40:00 236
 Yeni keşfedilen gizemli kas hastalığı, SMA hastalığında da umut olabilir

 

Dünyada ilk olan bu keşfin yayınlanmasının ardından, pek çok ülkeden 18 kişide daha aynı hastalığın olduğu anlaşıldı. Çalışmayı yürüten Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Hülya Kayserili ile Fransız Nörobilimci Yrd. Doç. Dr. Nathalie Escande Beillard, bu genin neden olduğu kas hastalığını tedavi etmeye yönelik çalışmaların ileride SMA açısından da umut olabileceğini söyledi.

 

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilen çalışmada, kas hastalığına yol açan yeni bir gen keşfedildi. Yürümekte ve oturmakta zorlanan ve Sağlık Bakanlığı ile Koç Sağlık Vakfı'nın desteklediği Uluslararası Hasta Programı aracılığıyla Koç Üniversitesi Hastanesi'ne getirilen 6 yaşındaki Kosovalı bir çocuğa, pek çok test yapıldı. Ancak bilinen hiçbir hastalık teşhis edilemedi. Daha sonra bu gizemli durumun genetik temellerini çözmek için, geniş kapsamlı nörolojik ve genetik testler yapıldı. Araştırmacılar, daha önce hiçbir hastalıkla ilişkilendirilmemiş bir genin, zamanla kaslarda hasara neden olan bir protein ürettiğini keşfetti. Yeni keşif sonrası 11 farklı ülkede, 18 kişide daha bu hastalığın olduğu ortaya çıktı. Dünyada ilk kez tanımlanan bu hastalıkla ilgili makale, Şubat ayında dünyaca ünlü bilim dergisi Nature Communications'da da yayınlandı. Çalışmanın detaylarını ilk kez Demirören Haber Ajansıyla paylaşan araştırmacılar, bu genin neden olduğu kas hastalığını düzeltmeye yönelik tedaviyi bulabildikleri takdirde bunun, SMA hastaları için de alternatif tedaviler açısından umut olabileceğini kaydetti.

 

Prof. Dr. Hülya Kayserili 

 

 

 

TÜBİTAK BURSUYLA GELEN FRANSIZ AKADEMİSYEN DE VAR

 

Araştırma, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Kayserili, Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Piraye Oflazer ve TÜBİTAK'ın tersine beyin göçü projesi BİDEB 2232 Uluslararası Üstün Araştırmacı Bursu ile 4 yıl önce Türkiye'ye gelen Fransız Nörobilim Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nathalie Escande Beillard liderliğinde bir ekip tarafından yürütülüyor. Prof. Dr. Hülya Kayserili, "İlk tanıyı koyduğumuz hasta Kosova'dan gelen 6 yaşında bir çocuk hastaydı. Bunun kas hastalığı bulgularını gösteriyordu. Çok kapsamlı bir test yaptığımızda bilinen hiçbir genle ilişkisini gösteremedik. Şu ana kadar hiçbir kas hastalığı ya da herhangi bir hastalıkla ilişkisi tanımlanmamış bir gende değişim keşfettik. Bu bizim çıkış noktamız oldu.SNUPN adı verilen bir gen tarafından kodlanan 'Snurportin-1' protein diyebileceğimiz bir gende değişim bulduk. Bu gen, hücre fonksiyonlarının korunmasında çok önemli bir gen" dedi.

 

KASLARI KORUMADA KRİTİK ROLÜ OLAN PROTEİN

 

"Snuportin-1" adı verilen bu proteinin, kas hücrelerinin yapısal bütünlüğünü ve fonksiyonunu korumada kritik bir rol oynadığını "ilk kez göstermiş olduklarını da vurgulayan Prof. Dr. Kayserili, iki hastada yeni doğan döneminde bulguların ortaya çıkmış olmasının, hastalığın çok da nadir olmadığına işaret ettiğini ve bu nedenle çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirterek "Kas hastalıkları başlangıç yaşına göre ya da etkilediği kas grubuna göre sınıflandırılabilir. Doğumda başlayan, çok erken yaşlarda yani 0-1 yaşlarında başlayan ya da daha geç yaşlarda ortaya çıkan kas hastalıkları olabiliyor. Tutulan kas gruplarına göre sınıflandırılabilir. Bu hastamızdaki bulgular, 6 yaşındaki bir hastanızdı daha çok kalça ve omuz eklem civarındaki kasları etkileyen bir hastalığı vardı. Yürüyebiliyordu ama yürümesi zorluydu. Dünyada benzer alanlarda çalışan araştırmacılara ulaşabileceğimiz bir veri tabanı var. Hem bu sistemle hem de farklı tanıdığımız araştırma grupları üzerinden 17 aileye ulaştık. Bu hastalık ve bu gen birbiriyle ilişkili diye emin olduk. Yaş grubu farklı olan iki hastaya rastladık." diye konuştu.

 

"SANILDIĞINDAN DAHA YAYGIN VE DÜNYANIN HER YERİNDE"

 

Prof. Dr. Kayserili, başta Avrupa olmak üzere farklı kıtalardan araştırmacıların benzer verileri paylaştıklarını gördükten sonra, bu yeni kas hastalığının aslında sanılandan çok daha yaygın olabileceğini düşündüklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: " Avrupa'nın birçok yerinden araştırmacılar, İtalya, İsviçre, Almanya, Romanya, (Kosova bizim ilk hastamızın geldiği yer), Amerika, Kolombiya, San Marino hatta İran'dan, dünyanın pek çok farklı kıtasından, birçok ülkeden hastalarımız oldu. Bu hastalar her yere dağınık. Yani burada coğrafi ya da atasal (ırksal) bir özellik söylememiz mümkün değil. Aslında çok nadir olmayan bir kas hastalığı tanımlamış olduk" dedi.

 

KASLARI ZAMANLA ADETA YOK EDİYOR

 

Tıpkı SMA'daki gibi kaslarda hasara yol açan bu yeni hastalığın da zamanla ilerleyici bir karakter gösterdiğini, hatta ölüme neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Kayserili, sözlerini şöyle noktaladı: "Hastalık ilerleyici, bir süre sonra solunum fonksiyonlarını ve solunum kaslarını etkiliyor. Hastalar yürüyemiyor, tekerlekli sandalyeye bağımlı oluyorlar ve solunum fonksiyonlarındaki problemler nedeniyle enfeksiyon riski de artarak hastalar kaybedilebiliyor. Niye farklı kas grupları etkileniyor, o kas gruplarındaki ilk değişiklikler neler? Bunu daha iyi anladıktan sonra tedaviye yönelik çalışmaların öncüllerini zebra balığı modelinde yapmayı hedefliyoruz. Buradaki nihai hedef, hastalarla etkin tedaviyi buluşturmak"

 

Fransız Nörobilimci Yrd. Doç. Dr. Nathalie Escande Beillard

 

 

FİKRİN ORTAYA ÇIKMASINDAKİ SMA DETAYI

 

Fransız Nörobilimci Yrd. Doç. Dr. Nathalie Escande Beillard ise Türkiye'ye TÜBİTAK fonu sayesinde büyük umut ve hayallerle geldiğini kaydederek SNUPN geninin ürettiği proteinin, bir kas hastalığına neden olabileceği fikrinin, SMA'ya yol açan başka bir gen proteiniyle olan ilişkisini gördükten sonra ortaya çıktığına işaret etti. Beillard, iki hastalığın birbirinden farklı olduğunu ama nihai olarak ikisinin de kaslarda bozulmayla ilerlediği için, geliştirebilecekleri yeni bir tedavinin, SMA hastalığı için de umut olabileceğini söyledi. Beillard, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu gen, SMA hastalığıyla direkt ilişkili değil; ama bu iki proteinin kaslarda birlikte çalışması, farklı kas hastalıklarının birbirini etkileyebileceğini de gösteriyor. Yani bizim keşfettiğimiz hastalığa yol açan protein ile SMA'ya neden olan protein, hücre içinde birbirleriyle etkileşimde ve kaslarda önemli rolleri olduğu kesin. Bu nedenle belki de gelecekte SMA tedavisine de yardımcı olacak deliller elde edebiliriz. Çünkü kaslarda bir tedavi sağlayabilirsek, günümüzde uygulanan ama maalesef halen tam olarak etkili olamayan SMA tedavilerine nazaran, direkt olarak belki daha başarılı olabiliriz."

 

BU KONUDA DÜNYADAKİ EN BÜYÜK ÇALIŞMA

 

Kas hasarına yol açan gizemli hastalığın tedavisini bulabilmek için Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (KUTTAM) kurulan "Zebra balığı Laboratuvarında, SNUPN geninin hayvan modeli oluşturuldu ve bunun için zebra balığındaki ilişkili gen, yıkıma uğratıldı. Ekip böylece, yeni keşfettikleri genetik hastalığı taklit eden bir hayvan modeli oluşturmayı başardı. Bu model sayesinde de hastaları iyileştirmek için tedavi stratejileri geliştirilecek. Yrd. Doç. Dr. Beillard, Koç Üniversitesi'ndeki projede en çok hasta ve aileyi içeren çalışmayı yürüttüklerini vurguladı ve bu açıdan dünyada ilk ve öncül bir araştırma olduğunu da vurguladı. Beillard, sözlerini şöyle noktaladı: "Hayvan modelleri dışında hücre modelleri de yapacağız. Gerçek hastaların kas hücreleri üzerinde tedavi modelleri geliştirmeye çalışacağız. En kısa sürede bu hastaları tedavi edebilecek bir ilaç geliştirmek ya da gen düzenleyici tedaviler elde etmek nihai hedefimiz. Ama bunun için finansal destek yani fon bulabilmemiz ve insan gücü desteği gerekiyor."


Haber Kaynak : DHA

Adana’da yol çöktü,seyir halinde kamyon çukura gömüldü

Topçu, İnönü Üniversitesi’nde eğitim gören Kırgızistan’lı Doktorlara video konferans ile hitap etti

Otomobilin çarptığı trafik polisi şehit oldu, 4 kişi yaralandı

Tokat’ta minibüsle çarpışan motosiklet sürücüsü öldü

Gülben Ergen’in başkanlığını yaptığı dernek 53’üncü anaokulunu Malatya’da açtı

Kayseri'de şarampole devrilen otomobilin sürücüsü öldü

Balıkesir’de otomobiller çarpıştı ; 1ölü, 5 yaralı

Cipin arkadan çarptığı otomobilden savrulan kadın öldü, 1'i bebek 7 kişi yaralı

İstiklal Marşı okunduğu sırada yüksek sesle müzik açan kadın serbest bırakıldı

Denizli'de 28 yaşındaki genç, kaldığı apartta ölü bulundu

Ankara’da çıkan silahlı kavgada 3 çocuk babası öldürüldü,2 yaralı

Kontrolden çıkan otomobil ,8 metreden uçtu ; 5 ağır yaralı

Ankara’da ailelerin kavgası kanlı bitti ; 1 ölü, 2 yaralı

Bakan Tunç ; Cumhuriyetimizin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüştü

Yaşlı adam elektrikli ısıtıcıdan çıkan yangında öldü

Başkan Taşkın ; “Söz verdiğimiz gibi,ihtiyaç duyulan her noktada çalışacağız “

Malatya’da park ve bahçelerde bakım çalışmaları sürüyor

Başkan Sadıkoğlu: “Rezerv Alan uygulaması belirsizliği artırıyor”

Şair ve şiir severlerin 347'nci buluşması

Çanakkale'de 20'si çocuk 42 kaçak göçmen yakalandı

Vali Şahin’den saat kulesindeki bayrak raporuna sert tepki; “Herkes haddini bilecek “

Motosiklet kaldırıma ve korkuluklara çarptı ; 1 ölü,1 yaralı

Muğla'da iş yerine silahlı saldırı

Trafikte yumruklu kavga kamerada

Garanti Bankası'nın ilk üç aylık net karı 22 milyar 479 milyon 583 bin TL oldu

Sandıklı'da pancar ekimi tamamlandı

Adana’da 450 personel,100 araçla haşereyle mücadele ediyor

Hakkari'de deprem hazırlığı; konteyner ve çadır gönderildi

TÜİK Ekonomik güven endeksi nisanda yüzde 1 azaldı

Yükleniyor

Başkan Taşkın ; “Söz verdiğimiz gibi,ihtiyaç duyulan her noktada çalışacağız “

Malatya’da park ve bahçelerde bakım çalışmaları sürüyor

Başkan Sadıkoğlu: “Rezerv Alan uygulaması belirsizliği artırıyor”

Vahap Küçük Hayır Çarşısı'nda hizmete ara verilmedi

Milletvekili Tüfenkci, Kale ziyaretinin ardından Çamurlu’da incelemelerde bulundu

Malatya’da hacı adayları eğitime alındı

Vali Yazıcı ,Malatya’da faaliyet gösteren fabrikaları ziyaret etti

Malatya'da yaralı bulunan şahin, tedaviye alındı

Malatya'da saldırıya uğrayan öğrenciye, Bakan Ersoy'dan mektup ve hediye

Cömertoğlu,Mahalle muhtarlarının rozetlerini taktı

Fenerbahçe - Beşiktaş: 2-1

Galatasaray, Adana Demirspor Deplasmanında 3-0 Galip Ayrıldı

İspanya'da gündem Arda Güler

Real Madrid, Arda Güler'in golüyle deplasmanda kazandı

Down sendromlu sporcular Türkiye rekoru kırdı

Şenes Erzik TFF’nin FIFA ile UEFA ilişkileri son derece sağlam

İzmir 59'uncu Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nu bekliyor

Bodrum'da minik sporcular voleybol şenliğinde eğlendi

İsmail Uyanık, TFF Başkan aday adaylığını açıkladı

Galatasaray - Pendikspor 4-1

İstiklal Marşı okunduğu sırada yüksek sesle müzik açan kadın serbest bırakıldı

Şair ve şiir severlerin 347'nci buluşması

Çanakkale'de 20'si çocuk 42 kaçak göçmen yakalandı

Adana’da 450 personel,100 araçla haşereyle mücadele ediyor

Edanur'un boğulduğu noktada bariyerli önlem devam ediyor

10 yılda 16-19 yaş aralığındaki 441 kadın, 45 yaş üstü erkekle evlendi

Çorum’da sağanak ve dolu hayatı kabusa çevirdi

Küçükçekmece Adliyesi önünde 4 kişinin öldüğü davada karar

Burdur’da minik sanatçıların eserleri görücüye çıktı

Konya’da kalp krizi geçiren polis hayatını kaybetti

Tokat’ta minibüsle çarpışan motosiklet sürücüsü öldü

Kayseri'de şarampole devrilen otomobilin sürücüsü öldü

Denizli'de 28 yaşındaki genç, kaldığı apartta ölü bulundu

Yaşlı adam elektrikli ısıtıcıdan çıkan yangında öldü

Motosiklet kaldırıma ve korkuluklara çarptı ; 1 ölü,1 yaralı

Muğla'da iş yerine silahlı saldırı

Trafikte yumruklu kavga kamerada

Batman’da hafriyat kamyonunun çarptığı sürüdeki 28 koyun öldü

İnşaatın 6’ncı katından düşen kalıp ustası öldü

Devrilen traktörün altında kalan sürücü öldü

Bakan Tunç ; Cumhuriyetimizin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüştü

İyi Parti'nin 2'ni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu oldu

Milletvekili Ölmeztoprak ,23 Nisan’da tekmeli saldırıya uğrayan çocuğun ailesini ziyaret etti

Milletvekili Karatutlu ; Deprem Bölgesinde Sorunların Yüzde 10 ‘u Çözüldü

Karakuş: Selahattin Gürkan Bu Memleketin Değeridir

Erdoğan’ın masasındaki raporda hedefteki isimler kimler

Özgür Özel : Ben kefilim,Taksim’deki kutlamalarda bir tek kişinin burnu kanamayacak

Başkan Gök : 23 Nisan,Türk milletinin topyekun ayağa kalktığı bir diriliş madalyasıdır

Ölmeztoprak : Konteynerlerde tek bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar çalışacağız “

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16