• BIST 100

    9747,07%3,8
  • DOLAR

    38,79% 0,05
  • EURO

    43,09% 0,24
  • GRAM ALTIN

    4032,70% -0,05
  • Ç. ALTIN

    6542,97% 0,00

Malatya Tarım İl Müdürlüğü Akdeniz Meyve sineği Hakkında Üreticileri Uyardı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü meyve bahçelerinde kurtlanmaya sebep olan Akdeniz Meyve Sineği(Ceratitis capitata) ile ilgili olarak bir basın açıklaması yapıp üreticilerin nasıl tedbir alacağı konusunda bilgilendirdi.

Genel 1.01.2023 09:00:00 131
Malatya Tarım İl Müdürlüğü Akdeniz Meyve sineği Hakkında Üreticileri Uyardı
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü meyve bahçelerinde kurtlanmaya sebep olan Akdeniz Meyve Sineği(Ceratitis capitata) ile ilgili olarak bir basın açıklaması yapıp üreticilerin nasıl tedbir alacağı konusunda bilgilendirdi. Yapılan yazılı açıklamada Akdeniz Meyve Sineği(Ceratitis capitata) hakkında bilgiler verilirken,alınacak önlemler de detaylı bir şekilde açıklandı :   AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ(Ceratitis capitata)   Dış karantina zararlısı olan Akdeniz Meyve Sineği zaman zaman ihracatımızda olumsuzluklara neden olmaktadır. Genellikle turunçgillerde görülen bu zararlının ilimizde de görülüp görülmediğini tespit etmek amacıyla 2016 yılında Akdeniz Meyve Sineği zararlısı için sürvey çalışmaları başlamıştır.    İlimizde Akçadağ, Battalgazi, Yeşilyurt, Yazıhan, Arguvan, Pütürge, Doğanşehir, Darende, Doğanyol ve Kale ilçelerinde olmak üzere toplam 10 ilçede 20 Mahallede 850 dekar alandaki kayısı ve karışık meyve bahçelerinde 40 tuzak ve 20 istasyon kurulmuş olup, haftalık takipleri yapılmaktadır. Yapılan takiplerde bazı istasyonlarda yoğun ergin sinek görülmüştür. Akdeniz Meyve Sineğinin takibinde şu ana kadar edindiğimiz izlenimlere göre İlimiz kayısı bahçelerinde henüz bir zararının tespit edilmediği; ancak geç olgunlaşan meyve türlerinde zarar oluşturabileceği; kayısı dışında Ağustos ve daha sonraki aylarda şeftali, Trabzon hurması, incir, ayva, nar üzüm, kiraz elma gibi ürünlerde zarar oluşturabileceği kanaatine varılmıştır. Bundan dolayı üreticilerimizin geç olgunlaşan meyveleri takip ederek Akdeniz Meyve Sineğine karşı mutlaka mücadele etmeleri gerekmektedir. İlimizin bazı ilçe ve mahallelerinde şu an itibariyle Akdeniz Meyve sineği çıkışları başlamıştır.  

 Akdeniz meyve sineği

    Tanımı ve Yaşayışı: Erginleri genellikle ev sineğinin 2/3'ü büyüklüğündedir. Vücudun genel rengi sarımsı kahverengidir. Baş sarı, gözleri büyük, yeşil madeni pırıltılı, kenarları kırmızıdır. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır. Yumurtaları mekik şeklinde ve beyazdır. Larvası beyaz ve bacaksızdır. Pupa koyu kahverengi renkte olup, fıçı şeklindedir. Zararlı kışı toprakta pupa veya ağaç üzerinde kalan meyveler içinde larva olarak geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu, yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altında bırakırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek üç dönem geçirir ve olgunlaşınca kendisini toprağa atarak, toprağın 2-3 cm. derinliğinde pupa olurlar. Larvanın gelişmesi özellikle sıcaklığa bağlı olup 9-18 gün arasındadır. Pupalardan ergin çıkışı ise yazın 10-12 gündür. Çıkan erginlerin cinsi olgunluğa erişip çiftleşmesi için 4-7 gün, mantar, maya, fumajin gibi maddelerle beslenmeleri gerekir. Yumurtlamanın olması için sıcaklığın 16˚ C nin üzerinde olması şarttır. Erginin ortalama ömrü doğal koşullarda 30-50 gündür.EgeBölgesinde yılda 4-5, Akdeniz Bölgesinde ise 7-8 döl verebilir.    

Akdeniz meyve sineği, ergin, larva ve pupası.

   

Akdeniz meyve sineği larvaları.

    Zarar Şekli: Akdeniz meyve sineği zararı, larvası tarafından yapılır. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, meyvenin bu kısmında bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Zarara uğrayan meyveler, vaktinden önce olgunlaşır ve dökülür. İhraç edilen turunçgil çeşitlerindeki zararı, ülke ekonomisi yönünden çok önemlidir. Bu tür meyvelerin vuruklu ve enfekteli olması ihracata mani olmakta ve malın yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Yıllık zarar oranının Ege Bölgesinde % 5,2 - 78,9 arasında değişebileceği saptanmıştır. Dünyadaki subtropik ve tropik iklime sahip hemen hemen tüm ülkelere yayılmış bulunan zararlı, ülkemizde de Ege ve Akdeniz bölgelerinin sahil şeridi boyunca uzanan kısımlarında devamlı faaliyet göstermektedir.

 Akdeniz meyve sineği zararı

Polifag bir zararlıdır. Ülkemizde tesbit edilen en önemli konukçuları kayısı, üzüm, elma nar kiraz, ayva, şeftali (özellikle geç çeşitler), incir, Trabzon hurması, mandarin (satsuma), portakal (waşington, alanya yerli, valansiya), greyfurt ve turunçtur. Tercih ettiği konukçuların mevcut olmadığı hallerde tali konukçularda (nar, armut, hint inciri, hünnap) ve yabani türlerde yaşayışını devam ettirebilme potansiyeline sahiptir   MÜCADELESİ: 1.Kültürel Önlemler: Turunçgil bölgelerine ara konukçuluk eden şeftali, incir, Trabzon hurması ve nar gibi çeşitler dikilmemelidir. En önemli ve en etkili kültürel mücadele yere dökülen bulaşık meyvelerin toplanıp derin çukurlara gömülmesidir. 2.Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele: Ülkemizde parazitoitleri bulunmadığından biyolojik mücadelesi yoktur. Bazı ülkelerde iyonize radyasyon ile kısırlaştırılıp laboratuvar koşullarında üretilen bireylerin doğal populasyonları içine salınması, parazitoit salımı ile birlikte kombineli olarak uygulanmaktadır. 3.Kimyasal Mücadele: Meyveler olgunlaşmadan önce meyvelerde vuruk kontrolü yanı sıra mutlaka Jakson tipi feromon tuzakla veya Trimedlure içeren besi tuzakları asılarak sinek çıkış kontrolü yapılmalıdır. Sineğin tespitinden sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmişse ve vuruk tespit edilmişse  derhal ilaçlamaya geçilir. İlaçlamayı takiben tuzaklarda yine sinek görülüyorsa 7-8 gün ara ile hasada 7-10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilir. Günlük sıcaklık 16 C’nin altına düştüğünde ilaçlama gerekmez. Limon bahçelerinde ilaçlamaya gerek yoktur. . İlimiz de ise özellikle geç olgunlaşan şeftali, Trabzon hurması, incir, ayva, nar üzüm, kiraz elma gibi ürünlerde zarar oluşturabileceği kanaatine varılmış olup, üreticilerimizin, geç olgunlaşan meyveleri takip ederek Akdeniz Meyve Sineğine karşı mutlaka mücadele etmeleri gerekmektedir.   Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar:   Nar ve Şeftali için 10 lt su          15,7 g/ L Deltamethrin SC 90 ML Denska ilaç+ 200ML Hidrolize Protein10 lt su 1 lt Spinosad 0.24 g/l CB (Success) 10 Litre suya Armut. Ayva. Elma ve Trabzon Hurması için  0.24g/l Spinosad 10 litre suya 1 litre ilaç 100g/l Cyantranilprole  50 ML+ 200 ML Nulure/ 10L su Ağaçların güneyinde 1-2m² lik alandaki meyve ve yapraklar iyice ıslanacak şekilde uygulanır. İlaçlamada bir sıraya uygulama yapılırken diğer sıra atlanır, ikinci ilaçlamada ilaçlanmayan sıra ilaçlanır. Kontrollerde tuzaklarda sinek görülmesi halinde hasata 7-10 gün kalıncaya kadar 7-8 gün arayla bu uygulamaya devam edilir.

Malatya’lı Firma İngiliz Gıda Devini Satın Aldı

Erbakan:Terörsüz Türkiye'nin hayata geçirilmesini destekleyeceğiz

Çanakkale'deki 8 kişinin öldüğü kaza güvenlik kamerasında

Minguzzi ailesini tehdit eden şüpheliler hakkında iddianame

Sahte araç kiralama sitesi kurarak 122 kişiyi dolandırdılar

Eşinin ve iki çocuğunun öldüğü yangında itfaiyeci baba ve nişanlısı gözaltına alındı

Evine kurduğu sistemle kenevir yetiştirmiş

Yolun karşısına geçerken çarptığı 5 yaşındaki çocuk öldü

Öğretmenleri taşıyan 2 minibüs çarpıştı; 28 yaralı

Serik'te çıkan bıçaklı kavgada 1 kişi yaralandı

Sadıkoğlu: “Verilecek destekler sadece kayısıyı değil, şehrimizin geleceğini ilgilendiriyor”

Çamurlu ve Bulgurlu Mahallelerine Asfalt Serimi Yapıldı

Ödüllü 3.Uluslararası Yeşilyurt Futbol Turnuvası Sona Erdi

Ordu’da üzerine yük asansörünün düştüğü işçi hayatını kaybetti

Sosyal medyadaki sahte uzmanlar ruh sağlığını tehdit ediyor

Aksaray'da otomobilden atılan kadın,baygın bulundu

Motosiklet üzerinde sosyal medya için video çekerken arkadaşının vurduğu genç öldü

Güzellik merkezi sahibine kefil olmuştu,borç ödenemeyince intihar etti

Çöpte bulunan kafatasını, uzman doktorun temizlik yapan eşi atmış

Kayıp olan eşinin öldürüldüğünü canlı yayında itiraf etmişti,yargılama devam ediyor

Sokağa çıkan maymun,jandarma ekiplerini epey uğraştırdı

Vali Seddar Yavuz’un 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Mesajı

Başkan Er,Namağlup Olarak Süper Lige Çıkan Ampute Takımını Tebrik Etti

Malatya’da Özel Öğretim Kurumları Çalıştayı Düzenlendi

Porgalılar Tanışma Etkinliğinde Bir araya Geldi

İnönü Üniversitesi 50. Yılını Nefes Kesen Gösteriyle Kutladı

Başkan Akgün; ‘Cennetimiz Olan Annelerimizin Ellerinden Öpüyoruz’

Depremzede Esnaftan Anlamlı Jest: Anneler Günü İndirimi Yoğun İlgi Gördü

Başkan Yalçın : Anne,Fedakarlığın En Güzel Temsilcisidir

Bursa'da asker uğurlamasında kavga; o anlar kamerada

Yükleniyor

Sadıkoğlu: “Verilecek destekler sadece kayısıyı değil, şehrimizin geleceğini ilgilendiriyor”

Çamurlu ve Bulgurlu Mahallelerine Asfalt Serimi Yapıldı

Ödüllü 3.Uluslararası Yeşilyurt Futbol Turnuvası Sona Erdi

Başkan Er,Namağlup Olarak Süper Lige Çıkan Ampute Takımını Tebrik Etti

Malatya’da Özel Öğretim Kurumları Çalıştayı Düzenlendi

Malatya’da 21.500 öğrenci YKS değerlendirme sınavına girdi

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Anneler Günü’ne Özel Etkinlikler

Çilesiz Mahallesi Mahmut Boynukara Taziye Evinin Temeli Dualarla Atıldı

Battalgazi Belediyespor Voleybol Takımı, Türkiye Yarı Finallerine Galibiyetle Başladı.

TSKB’den Malatya sanayisine pozitif yaklaşım

Altay'da kongre tarihi netleşmedi

Karşıyaka,Play-Off finali öncesi oyuncularla toplantı yaptı

Amed Sportif Faaliyetler - Adanaspor: 4-0

Boluspor - Yeni Malatyaspor: 10-1

Hentbol Erkekler Türkiye Kupası’nda şampiyon Beşiktaş

Galatasaray,Sivasspor'u 4 -1 Mağlup Etti

Ali Serttürk “Futbolda önce yetenek, sonra cesaret gelir”

Battalgazi Belediyespor Bölgesel Amatör Lig’e Yükseldi

FIFA Kokartlı hakem Cansu Tiryaki,Malta-Gürcistan maçını yönetecek

Fenerbahçe Trabzonspor’u 4-1’le geçerek haftayı yara almadan kapattı

Minguzzi ailesini tehdit eden şüpheliler hakkında iddianame

Güzellik merkezi sahibine kefil olmuştu,borç ödenemeyince intihar etti

Vali Seddar Yavuz’un 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Mesajı

Başkan Akgün; ‘Cennetimiz Olan Annelerimizin Ellerinden Öpüyoruz’

Başkan Yalçın : Anne,Fedakarlığın En Güzel Temsilcisidir

Başkan Kılıç ; Anne,ayaklarının altına cennetin serildiği kutsal bir varlıktır

Vali Yavuz ; Anne olmak,bir hayat inşa etmektir

Başkan Yalçın ; Ülkenin büyüyen sorunlarını ancak biz çözeriz

Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde 2'nci duruşma

Sivas'taki vahşetin cinayet şüphelisinin binaya giriş görüntüleri

Erbakan:Terörsüz Türkiye'nin hayata geçirilmesini destekleyeceğiz

Arıkan, Babacan ve Davutoğlu, Yeni Yol grup toplantısında konuştu

Erdoğan : Biz Türk milleti ve Kıbrıs Türkü olarak bu topraklarda ev sahibiyiz

Bahçeli: Türkiye'nin her alanda milliyetçiliğe ihtiyacı olduğu kuşkusuzdur

Erdoğan : Söz konusu Kıbrıs davası olunca soyadımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir

Fatih Erbakan’dan ‘Kanal İstanbul’ açıklaması

AK Parti, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı teklifi TBMM'ye sundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella ile bir araya geldi

Bakan Bolat,Türkiye İle İtalya Arasındaki Stratejik İş Birliğini Değerlendirdi

YRP’li Aydal ;Kanal İstanbul, İstabul’da ciddi bir su krizi oluşturabilir

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
9.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
17.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54