Santek Paneli Yoğun İlgi Gördü

Selçuk Dönmez – MALATYA–

 

Türkiye’de Tekstil ve hazır giyimde markalaşma ve sektörün geleceği Santek Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür merkezi’nde gerçekleşti.Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Malatya Valisi Hulusi Şahin ile TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin, Malatya İnönü Üniversitesi Rektör Prof. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Recep Bentli, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan öğrenciler katıldı.

 

 

Açılış konuşması gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji İş birliği Kurulunun bu nazik daveti için şükranlarımı sunuyor, bu etkinliğin Malatya ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni eden   TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami ŞahinTürk  Standardları Enstitüsü, Ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam  düzeyini yükseltmek amacıyla standardizasyon ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir bir şekilde sürdürmektedir. Enstitümüzün sanayimizin gelişmesine yönelik hizmetleri, çeşitlilik arz etmekle birlikte en temel faaliyeti standardizasyon çalışmalarındaki koordinasyon rolüdür.

 

TSE, Ülkemiz sanayisinin gelişmesine yönelik faaliyetleri ile piyasayı dengelemesinin yanında, güncel ihtiyaçlara karşılık hazırlanan standartlarla ürün ve hizmetlerin şartlarının belirlenmesinde, ekonomimiz için stratejik öneme haiz milli ve köklü bir kurumdur dedi. Türk Standartları Enstitüsü, ülkemizin 2023, 2053, 2071 vizyonu doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji bakanlığımızın hedef olarak belirlediği ifa eden  TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin Yüksek katma değerli üretim’, ‘sanayide verimlilik artışı ve ‘dijital dönüşüm’  alanlarında standardizasyon ve uygunluk değerlendirme hizmetleri ile yenilikçi mal ya da hizmetlerin üretilmesine zemin hazırlayarak, bir taraftan girişimciliği desteklerken, diğer yandan alanında sahip olduğu tecrübe ve deneyim ile hem kendi coğrafyasındaki ülkelere, hem de İslam dünyasına öncülük etmektedir.

Kültür ve inanç coğrafyamızda, helal belgelendirmesi yapmak isteyen diğer ülkelerin belgelendirme kuruluşlarının altyapılarını güçlendirmek, faaliyetlerine destek olmak, onların gelişmesini sağlamak için de çalışıyoruz şeklinde konuştu. “Bu yıl dokuz ayda 24 milyar doları aştıklarını belirten “TİM Başkanı Mustafa Gültepe Malatya’nın hazır giyim üretim üssüne dönüşmesinin, üretimde marka şehir olmasının hemen her aşamasının tanığıyım. Sektörün geleceğini ve markalaşmayı konuşmak için de burası çok isabetli bir seçim. Toplantıda emeği geçen herkesi tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum. Tekstil ve  hazır giyim birbirini tamamlayan iki sektör. Sanayimizin gelişimine bu iki sektör öncülük etti. Bugün bu iki sektör 1,2 milyon insanımızı istihdam ediyor. Çalışanıyla, üretimiyle tekstil ve hazır giyim ülke ekonomimiz için önemini koruyor. İkisinde de küresel ölçekte marka üreticiyiz.  Tekstilde beşinci, hazır giyimde altıncı büyük tedarikçiyiz. Katma değer yaratıyoruz. Kilogram birim fiyatımız hazır giyimde 17,7, tekstilde 5 dolar civarında. İkisi birlikte Türkiye’ nin en çok ihracat yapan sektörü. Toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 15’ine bu iki sektörümüz imza atıyor. 2021’i toplamda 30 milyar doların üzerinde ihracatla kapatmıştık.

 

Bu yıl dokuz ayda 24 milyar doları aştık. Yıl sonunda inşallah 32 milyar dolara ulaşacağız.  Veriler aslında herşeyi anlatıyor. Türkiye ekonomisi için lokomotif rol oynayan, katma değerli üretimi, istihdamı ve ihracatı ile kritik önemi olan iki sektör den bahsediyoruz. Toplantımızın başlığı ‘markalaşma ve sektörün geleceği’. Öncelikle şunu söyleyeyim:  Bu iki sektör Türkiye ekonomisi için daha uzun yıllar önemini koruyacak. Olaya bu bilinçle bakmamız gerekiyor. Dolayısıyla mevcut değişim ve dönüşüm sürecini avantaja çevirecek adımları hızla atmalıyız. Dönüşümün kilidini açacak anahtarlar belli. Birincisi dijitalleşme, ikincisi ise sürdürülebilir üretim. İki konuda da rakiplerimize göre avantajlıyız. Ama kat etmemiz gereken de çok yol var. Örneğin yeşil fabrikaları sektörlerimize kazandırmalıyız.

 

Döngüsel üretim kapasitemizi artırmalıyız. Hepsinden önemlisi bütün bunları çok hızlı yapmalıyız. Tek başına sektörün bu işin altından kalkmak çok zor. Ortak bir irade gerekiyor. Hem devletimizin hem de yabancı iş ortaklarımızın desteği çok önemli. Devletimizin desteğini imkânlar ölçüsünde hep yanımızda hissettik. Burada özellikle bölgesel teşviklerin altını çizmek istiyorum şeklinde konuştu. “Panelde emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Gürkan “Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise Türkiye’de Tekstil ve hazır giyimde markalaşma ve sektörün geleceği Santek Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür merkezinde gerçekleşmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Biz Malatya  tarif ederken insanlık medeniyetin başladığı  Anadolu’yu ana yurt yapan destan şehir diye tarif ediyoruz. İnsanlık medeniyeti burada başlamış İlk Devlet  hayatı ilk bürokrasi hayatı ve muhasebe kayıtları ilk yerleşim hayatı  ilk saray devleti oluşu taş devrinden demirin araç ve gereç olarak kullanılması olmuştur. İfadelerini kullandı.  “Eski çağlardan beri Anadolu ve Ortadoğu’nun en önemli kavşak noktalarından birinde bulunan tarihte olduğu gibi günümüzde de medeniyetleri buluşturan Anadolu tarihinin zenginliğini yansıtan Malatya’da sizlerle bir araya gelmekten son derece memnunum olduğunu ifade eden  Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede  Bakanlık olarak 2021 yılında başlattığımız SANTEK programı çerçevesinde Türkiye’de Tekstil ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği temasıyla bugün Malatya’da bir araya gelerek sektörü her yönüyle ele almayı hedefledik. Malatya sanayi siciline kayıtlı yaklaşık 1300 sanayi işletmesinin yüzde 16’sı hazır giyim ve tekstil sektöründe faaliyet göstermekte. Toplam istihdamın da yüzde 62’si tekstil ve hazır giyim sektöründedir.

 

Türkiye’nin ve Dünyanın önemli hazır giyim markaları için Malatya Organize Sanayi Bölgelerinde üretim yapılabilmekte. Malatya’da etüt çalışmaları devam eden Sivas-Malatya ve Malatya-Elazığ hızlı tren projeleriyle sanayi ve lojistik alanlarımız daha da büyüyecektir. Bununla birlikte Malatya’yı saran karayolu ağının yeni çalışmaları da Malatya’yı daha ulaşılabilir hale getirecek. Sanayi ve teknolojideki yeni yatırımlara ulaşma imkânı sağlayacaktır.Malatya sadece Malatya değil İstanbul’daki tekstil sektörü de Malatyalıların elinde. Büyük tekstilcileri miz, Dünya çapındaki tekstilcilerin ağırlıklı Malatyalı. Malatya’nın böyle büyük bir kültürü var. Malatya’da da İstanbul’da olduğu gibi Malatya’nın kendisinde de 6. Bölge olmasından dolayı bu sektörün çok daha yaygın ve etkin olarak burada bulunmasını çok arzu ederiz. Malatya 6. Bölge teşviklerinden en iyi şekilde istifade eden en iyi teşvikleri alan şehir. Batıya en yakın şehir bu nimeti iyi değerlendirmek lazım” şeklinde konuştu